Amalgaam Vrij

Tandartspraktijk Mondzorg Heemstede is geheel amalgaam vrij. Wij gebruiken alleen vulmiddelen waarvan is aangetoond dat zij ongevaarlijk zijn. Uit veel onderzoek blijkt dat het kwik uit amalgaamvulling schadelijk voor uw gezondheid is. Wij raden dan ook aan uw oude amalgaamvulling(en) gefaseerd te vervangen. Hiervoor zijn drie reden:

Amalgaam vrij
Tandartspraktijk Mondzorg Heemstede is geheel amalgaam vrij. Wij gebruiken alleen vulmiddelen waarvan is aangetoond dat zij ongevaarlijk zijn. Uit veel onderzoek blijkt dat het kwik uit amalgaamvulling schadelijk voor uw gezondheid is. Wij raden dan ook aan uw oude amalgaamvulling(en) gefaseerd te vervangen. Hiervoor zijn drie reden:

  1. Amalgaam is schadelijk voor de gezondheid.
  2. Huidige (witte)vulmaterialen, composiet, lijken esthetisch meer op het eigen tandmateriaal
  3. Oude amalgaam vullingen (15-20 jaar oud) bereiken het einde van hun levensduur
  4. Oudere amalgaamvulling hebben een hoge kans op lekkage met als gevolg cariës onder de vulling

Wat is een amalgaamvulling?
Amalgaam is een mengsel van zware metalen, dat sinds 1830 gebruikt wordt om gaatjes in het menselijk gebit te vullen. Er is gebruik gemaakt van de eigenschap van kwik, dat bij kamertemperatuur andere metalen in zich opneemt. Daarbij wordt zoveel opgelost dat het kwik letterlijk stijf staat van andere zware metalen. Er ontstaat een pasta, die in de kies wordt gedrukt. In de periode daarna verdampt het kwik, waardoor de kwikpasta harder wordt en gedurende langere tijd functioneel blijft. Hoe harder de kwikpasta, hoe minder kwik er vrijkomt. Door de jaren heen is het mengsel aangepast door andere metalen, en in andere verhoudingen, te gebruiken. Er zijn momenteel een aantal soorten amalgaam in gebruik, doch het hoofdbestanddeel is altijd kwik (ruim 50%) gebleven, met daarin o.a. opgelost de metalen zilver, koper, tin en zink. De hoeveelheid kwik in één vulling is voldoende om een mens te doden!

De gezondheidsnadelen van amalgaam
De grijze kleur van de amalgaam vulling is voor de meeste mensen een probleem. Daarnaast is de vulling gemaakt uit zware metalen. Hoewel in principe alle metalen uit amalgaam in het menselijk lichaam gevaarlijk kunnen zijn, is kwik met voorsprong de gevaarlijkste. Volgens sommige toxicologen is kwik, op radioactief uranium na, de meest giftige stof op aarde, giftiger dan arsenicum.

Heel lang is door voorstanders van amalgaam volgehouden dat het kwik in amalgaam stabiel is en in de mond niet verdampt. Het wordt echter de laatste jaren ook door de voorstanders van amalgaam toegegeven dat het wel degelijk verdampt. De damp wordt onmiddellijk door de huid en slijmvliezen opgenomen in het lichaam.

Hoewel de hoeveelheid damp langzaam afneemt in de loop der jaren, blijft er altijd kwik vrijkomen. De grootste belasting moet gezocht worden in de kwikdamp en opname van kwik door het speeksel rechtstreeks uit de vulling. In de loop der jaren wordt de concentratie kwik in het lichaam groter en vroeg of laat geeft dit vergiftigingsverschijnselen.

Doordat het gebeente boven in de neusholte permeabel is en kwikdamp doorlaat naar de frontale lobben en o.a. de hypofyse, worden met name ook de hersenen onmiddellijk belast. Via de longen, het speeksel en het maag-darmkanaal verspreidt het zich door het gehele lichaam en richt overal schade aan. Met name de darmen en het bindweefsel krijgen het zwaar te verduren. Doordat de darmflora verstoord wordt, treden er o.a. vaak darm- en buikklachten op. Kwik verwoest uiteindelijk het immuunsysteem, waardoor de invloeden van buiten het lichaam vrij spel krijgen.

Het komt regelmatig voor dat men gezondheidsproblemen heeft, die helemaal verdwijnen na verwijdering van hun amalgaamvullingen.

De esthetische nadelen van amalgaam
Amalgaam heeft een grijzige kleur en de kleur komt absoluut niet overheen met de kleur van tand of kies. Het moderne composiet materiaal dat wij gebruiken lijkt zeer veel op het materiaal van de tanden. Tandartspraktijk Van de Poppe is onder andere gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde en restaureert uw kiezen en tanden zo dat zij niet tot nauwelijks te onderscheiden zijn van uw echte tanden!

Direct inschrijven

van A tot Z kunt u bij Mondzorg Heemstede terecht