Tandartspraktijk Van de Poppe biedt u door een nauw samenwerkingsverband de mogelijkheid implantaten te laten plaatsen. Implantaten worden met name toegepast om uw losse kunstgebit vast te klikken.
Wat zijn implantaten?
Tandheelkundige implantaten zijn kunstwortels die in de kaak geplaatst worden en in het bot vastgroeien. Ze zijn gemaakt van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium en kunnen eruit zien als schroeven of holle cilinders. De tandheelkundige implantaten zijn klein, 3-6 mm breed en variëren in lengte van 7-20 mm. Deze breedtes en lengtes komen overeen met de natuurlijke wortels. Tegenwoordig helen de implantaten in 95% van de gevallen succesvol in. Bij bothersteloperaties, rokers en diabeten liggen deze percentages wat lager. De laatste jaren wordt steeds meer inzicht verkregen in het functioneren van implantaten.
Voordelen van implantaten:
In wat voor een situaties kan een implantaat geplaatst worden?
Prothese op implantaten of een kunstgebit
Als u al uw tanden en kiezen mist of uw kaak onvoldoende houvast biedt voor een gewoon kunstgebit, is een gebitsprothese op implantaten vaak de oplossing. Het is een kunstgebit dat vastzit waardoor u weer goed kunt kauwen en spreken. Bij een gebitsprothese krijgt u twee implantaten in uw onderkaak geplaatst. Ze vormen de pijlers waarop de prothese op de kaak wordt vast geklikt. Dat gebeurt met een staafverbinding of drukknoppen. Bij sommige patiënten zijn vier implantaten in de kaak nodig. In principe kan iedere volwassene een implantaat krijgen. Voorwaarde is dat u voldoende kaakbot hebt om een implantaat te plaatsen. Als dat niet het geval is, is het meestal wel mogelijk extra bot te plaatsen.
Nazorg
Goede mondhygiëne is van essentieel belang. Implantaten hebben sterk te lijden onder roken en slechte mondhygiëne. Zo kunnen plaque en tandsteen op de implantaten, de kroon, brug of prothese een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee tot verlies van het implantaat zelf. Goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothese zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Het is sterk aan te raden voor nazorg regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor uw implantaten maar voor uw gehele gebit. Slechte gebitsverzorging is immers een van de meest voorkomende oorzaken van het verliezen van tanden en/of kiezen. Ga daarom regelmatig naar de mondhygiënist. Hij kan u tips geven over hoe u zelf voor een goede mondhygiëne kunt zorgen.
Met een goede gebitsverzorging gaan implantaten een leven lang mee.
Meer informatie over mondhygiëne en uw mondhygiënist
Kunnen er complicaties ontstaan? Complicaties komen zelden voor. Het kan gebeuren dat een implantaat wordt afgestoten. Als dit gebeurt moet het oorspronkelijke behandelplan worden gewijzigd en goed gekeken worden naar de oorzaak van deze complicatie. Pas als dit duidelijk is, kan eventueel opnieuw worden geïmplanteerd.
Doet het pijn? Nee, implanteren is niet pijnlijker dan een kies vullen of een wortelkanaalbehandeling. De behandeling zelf vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er kan napijn zijn, die met een gewone pijnstiller (bijv. Paracetamol) prima te bestrijden is.
Hoe lang na de behandeling kan ik weer werken? Eigenlijk onmiddellijk. Iets gezwollen tandvlees en wat napijn zijn volkomen normaal. De zwelling verdwijnt meestal snel en voor de pijn schrijft uw behandelaar een gebruikelijke pijnstiller voor.
Is de behandeling gevoelig achteraf? Dat verschilt per persoon. Het bot zelf heeft geen gevoel, maar het tandvlees erom heen kan pijnlijk aanvoelen. Hiervoor krijgt u indien nodig een pijnstiller voorgeschreven.
Hoe zit het met roken? Roken vormt een ernstige risicofactor. Omdat roken de doorbloeding van het wondgebied verslechtert, verstoort het de wondgenezing. Dit kan na een bottransplantatie en plaatsing van implantaten aanleiding geven tot verlies van respectievelijk bot en implantaten. Het advies is dan ook om tenminste van 3 weken voor tot 3 weken na operatie niet te roken.
Wat is peri-implantitis? Peri-implantitis is een infectieuze botaandoening, vergelijkbaar met parodontitis bij natuurlijke gebitselementen die kan ontstaan door onvoldoende mondhygiëne. De behandeling van peri-implantitis is lastig omdat het implantaat oppervlak moeilijk schoon is te krijgen. Voorkomen is daarom zeer belangrijk. Het is dan ook van belang om regelmatig uw mondhygiëne te laten controleren.
Vragen over kosten Als u nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden voor uzelf, kunt u een afspraak maken in onze praktijk. We kunnen al snel zien wat voor u de mogelijkheden zijn. Ook verzorgen wij de machtigingsaanvraag bij uw verzekeraar. U hoeft verder niets te doen. Als uw verzekering een machtiging afgeeft voor een behandeling, dan betaalt u slechts een eigen bijdrage van € 125,- per gebit. De rest wordt volledig door de verzekering vergoed.