Kinder Tandheelkunde

Kinderen krijgen gemiddeld hun eerste tanden als ze 6 a 8 maanden oud zijn. Op de leeftijd van ongeveer 2½ jaar is het melkgebit compleet. Vanaf 2 jaar is het verstandig om uw kind mee te nemen naar de tandarts. Zo kan uw zoon of dochter alvast wennen. Hierdoor wordt de kans aanzienlijk verkleind dat hij of zij later bang zal zijn voor de tandarts. Daarnaast is jong beginnen met het bezoeken van de tandarts is van belang om te kijken of alles goed gaat. Het kind dan evt. op de stoel gaan zitten en worden de tandjes geteld. Dit om ze al een beetje vertrouwd te maken. De tandarts kan preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld voeding en poetsen.

Tandarts voor het gezin

Bij Mondzorg Heemstede ligt de focus sterk op het gezin. Ons team is ingespeeld op alle behoeften die u en u gezien nodig hebben.

Kinderen

Kinderen krijgen gemiddeld hun eerste tanden als ze 6 a 8 maanden oud zijn. Op de leeftijd van ongeveer 2½ jaar is het melkgebit compleet. Vanaf 2 jaar is het verstandig om uw kind mee te nemen naar de tandarts. Zo kan uw zoon of dochter alvast wennen. Hierdoor wordt de kans aanzienlijk verkleind dat hij of zij later bang zal zijn voor de tandarts. Daarnaast is jong beginnen met het bezoeken van de tandarts is van belang om te kijken of alles goed gaat. Het kind dan evt. op de stoel gaan zitten en worden de tandjes geteld. Dit om ze al een beetje vertrouwd te maken. De tandarts kan preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld voeding en poetsen.

Vanaf een jaar of drie zijn kinderen te behandelen en bij de behandelingen worden dezelfde materialen gebruikt als bij volwassenen. In principe komen kinderen twee keer per jaar op controle tenzij ze al verschillende vullingen hebben, dan wil de tandarts ze om de drie maanden zien voor een zogeheten cariësrecall.

Het Ivoren Kruis raad aan dat u het beste tweemaal per jaar met uw kind naar de tandarts kunt gaan. Tevens wordt er aangeraden regelmatig fluoride te laten aanbrengen om de tanden en kiezen sterk en gezond te houden. Daarnaast raden wij aan de kiezen te laten sealen zodat de kiezen beter beschermt zijn tegen cariës.

Vergoeding

De kosten voor kindertandheelkunde worden vanuit het basispakket volledig vergoed.

Voorbereiden

Bereid uw kind voor op het eerste bezoek. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, en een tandarts in een witte jas. Zeg er ook bij dat uw kind even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij. Indien u zelf angstig bent laat dat dan vooral niet blijken!

Bereid uw kind ook goed voor als de tandarts een gaatje moet vullen. Leg op een rustig moment uit dat één of meer tanden of kiezen ziek zijn. Vertel dat de tandarts de zieke tand of kies beter maakt. Laat de tandarts zelf aan uw kind vertellen wat er gaat gebeuren. Als u de behandeling vooraf mooier voorspiegelt dan dat die in werkelijkheid is, verliest uw kind het vertrouwen in u en in de tandarts. Bovendien zal uw zoon of dochter in de toekomst meer opzien tegen een behandeling. Laat wederom u eigen angst niet blijken.

Behandelingen

Sealen:
Op ongeveer zesjarige leeftijd breken de eerste grote blijvende kiezen achter de melkkiezen door. Deze kiezen hebben vaak diepe groeven. Etensresten kunnen hier makkelijk achterblijven en daarom is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Toch is het vaak lastig om de groefjes helemaal schoon te krijgen met de tandenborstel. Hierdoor kunnen er bacteriën gaan nestelen en ontstaan er eerder gaatjes. Daarom adviseren wij vaak om de tanden en kiezen te sealen. Dit houdt in dat er een dun laagje op de kies wordt aangebracht. Hierdoor wordt het oppervlak van de kies gladder. De kies is nu makkelijker schoon te houden en de kans op gaatjes wordt dus kleiner. De tweede grote kiezen breken door als kinderen ongeveer twaalf zijn. Ook bij deze kiezen is sealen vaak nodig. Ook gesealde kiezen moeten goed worden gepoetst.

Fluoride:
Als er in korte tijd gaatjes dreigen te ontstaan, kan de tandarts een fluoridebehandeling geven. De tandarts brengt dan extra fluoride aan met een vloeistof of gel in een lepel. Ook om het gaatje te voorkomen is het goed om fluoride te laten aanbrengen door de tandarts. Hierdoor wordt het glazuur sterk en verminderd de kans op gaatjes.

Poetsen

Het tandglazuur van kleine kinderen is nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Een goede gebitsverzorging van uw kind is dus belangrijk en begint zodra de tandjes doorbreken. Poets de tanden twee keer per dag met een beetje kindertandpasta waar fluoride in zit. Als de kinderen wat ouder zijn kun je ze eerst zelf laten poetsen en dan later door een van de ouders nog na te poetsen.

Tandpasta

Baby’s van 0 tot 2 jaar:
Vanaf het doorbreken van het eerste tandje één keer per dag poetsen met een fluoridepeutertandpasta.

Peuters van 2 tot en met 4 jaar:
Twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.

Vanaf 5 jaar:
Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen of juniortandpasta. Na het poetsen de tandpasta uitspugen en liever niet naspoelen met water.

Sommige kinderen krijgen ondanks het regelmatige gebruik van fluoridetandpasta toch gaatjes. Voor deze kinderen is dan een aanvullende fluoridebehandeling noodzakelijk.

Poetsentechniek

Poets de tanden volgens een vaste volgorde zodat men niets overslaat en vergeet het tandvlees niet. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Poets minimaal 2 minuten. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poetst u de schadelijke tandplak weg.

Als u een vaste volgorde aanhoudt, leert u uw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat u plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. U hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. U kunt de borstel langzaam over de tanden en kiezen opschuiven. Poets ook na als uw kind een elektrische tandenborstel gebruikt.

Poets volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant, Bovenop.

Eetgewoontes

Baby’s zuigen graag. Niet alleen omdat dit een instinct is en ze op deze manier voedsel binnen krijgen, maar ook omdat het kalmerend werkt. Merk je dat je kind echter op zijn of haar vingertjes of duimpje wil zuigen, probeer dan of het in plaats daarvan op een fopspeen wil zuigen. Duimzuigen is namelijk veel moeilijker af te leren dan speenzuigen en bovendien kan duimzuigen op latere leeftijd de stand van het gebit en de kaak beïnvloeden.

Probeer uw kind ook te wennen aan het drinken uit een drinkbeker in plaats van de zuigfles. Het langdurige sabbelen uit een zuigfles gevuld met zoete vloeistoffen (sap, melk) kan namelijk ernstige cariës veroorzaken. De meeste kinderen lukt het vanaf een leeftijd van negen maanden te leren drinken uit een drinkbeker.

Kinderen snoepen graag, maar vaak snoepen verdeeld over de dag kan ernstig tandbederf veroorzaken. Het is daarom verstandig om eventueel snoep in één keer te geven in plaats van verdeeld over de dag. Probeer ook uw kind aan te leren dat een tussendoortje zoals een blokje kaas of boterham met hartig beleg ook lekker kan zijn. Let dus op dat kinderen niet te veel zoetigheid binnen krijgen. In heel veel eten en drinken zit namelijk zoetigheid. Geef je kind als ze ’s nachts iets willen drinken water.

Naast tandenpoetsen is ook het aantal eet- en drinkmomenten belangrijk. Iedere keer als er iets gegeten of gedronken wordt waar suiker in zit is dit een zuuraanval op de tanden. Na ongeveer 3 uur heeft het gebit zich weer hersteld. Als uw kind dus te vaak iets eet of drinkt, volgen de zuuraanvallen elkaar te snel op, en is er onvoldoende tijd voor het herstel van het glazuur. Hierdoor kunnen er gemakkelijker gaatjes ontstaan.

Daarom wordt geadviseerd maximaal zeven eet- en drinkmomenten te hebben. Dat betekent dus de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal vier keer iets tussendoor. Ook is het beter om in één keer alles op te eten of te drinken. Zo beperkt u het aantal zuuraanvallen. Als u uw kind een glas appelsap, melk of limonade geeft, zorgt u er dan voor dat het na een paar minuten op is. Een uur over een glas sap doen, zorgt voor constante zuuraanvallen!

Wat te doen bij een ongeval?

Door een ongeval kan een tand uitvallen of beschadigen. Neem in zulke situaties direct contact op met uw tandarts. Zoek zo snel mogelijk alle losse stukjes of de complete tand op en ga ermee naar de tandarts. Plaats een uitgevallen melktand nóóit terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen. Houd een uitgevallen tand of een afgebroken stuk tand vochtig, het liefst met melk. Geen melk binnen bereik? Bewaar de tand of het tanddeel dan los in de mond van de ouder/verzorger, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang.

Direct inschrijven

van A tot Z kunt u bij Mondzorg Heemstede terecht